Go Top

Friday, March 20, 2009

Taman Negara Johor Pulau Kukup & Tanjung Piai

[31-Mar-2007]

::: [26/3/2007] went to Pulau Kukup & Tanjung Piai bagi tujuan research
::: penat sampaii seminggu tak online, sorrii yee kalo lambat nak singgah
::: -balas ke FP member2 di sini.. still, penat aku masih belum reda lagi

::: Pulau Kukup satu2nya Taman Negara Johor yg unik kerana hampir
::: sepenuh kawasannya dilitupi dgn pokok2 bakau.. byk gak research
::: dilakukan di sini antaranya ikan Belacak [tembakul] serta unggas2nya
::: difahamkan juga di pulau inilah ditemui spesis ikan Belacak paling
::: kecil di dunia.. & paling besar di Malaysia [mmg besar siot][huhuhu]
::: dapat gak singgah ke pelantar2 fish-farm utk melihat aktiviti harian
::: mereka yg byk dipelopori nelayan cina.. seafood pon byk maaa..

::: Manakala Tanjung Piai pula merupakan penghujung tanah Benua Asia
::: paling keselatan.. menghadap Selat Melaka, kawasan ini turut diwartakan
::: sbg kawasan Ramsar [kwsn perlindungan wetland] pada Januari 2003
::: begitu juga dgn Pulau Kukup yg terletak berdekatan..

::: Utk ke sini, bolehlah memandu terus ke arah Pontian & Pekan Nanas
::: & dikenakan bayaran masuk utk kedua2nya bagi tujuan pemuliharaan
::: maklumat lanjut, sila klik di perkataan2 yg bergaris & rujuk peta..
~ 'Salam Maulidur Rasul'

::: complete FP pictures: http://reactivatezul.fotopages.com/?entry=1121146

kreatif-penanda-arah-mata-angin-yg-dibuat-sendiri
kaedah-interpretasi-pelawat-yg-sgt-baik-bagi-pembelajaran
pemandu-bot-yg-turut-bertindak-sbg-pemandu-pelancong
bot-nelayan
fish-farm-3
fish-farm-6-mcm-ikan-toman-jer-huhu
penunjuk-arah-destinasi2-utama-dunia

1 comments:

CikguGeo said...

salam,
apa pandangan kalau bawa bdk sekolah ke sini? seronok tak bagi mereka? Ada aktiviti2 khas tak utk bdk sek menengah ni..taulah budak2 ni bukan suka tengok2 saja.
terima kasih.

Post a Comment

Please state your name & URL. Anonymous will be deleted. Thank you.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Penafian: Pemilik blog ini tidak bertanggungjawab terhadap sebarang masalah, kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dan gambar dari laman blog ini. /
Terms and conditions: The owner of this blog irresponsible to all trouble and damage which arise by the result from information / photo displayed and application offered of this blog.