Sunday, October 21, 2012

Pulau Sibu

::: Setelah beberapa kali ke Pulau Sibu, barulah sekarang aku uploadkan gambar dan info dalam blog
::: aku ini [huhu].. sorrylah, dahlah lama menyepi, cerita pun lama. Apapun gambar kali ni aktiviti
::: recently aku lakukan bersama-sama teman seperjuanganku yang turut meminati aktiviti sebegini
::: untuk tatapan kawan-kawan blogger dan pengunjung blog ini, terima kasih ya!

Beautiful white sandy beach
Calm and quite island

::: Pulau Sibu also known as Sibu Island sebenarnya adalah segugusan pulau kecil yang terletak di
::: perairan negeri Johor di Laut China Selatan. Antara pulau-pulau itu ialah Sibu Besar (pulau utama
::: dan mempunyai penduduk), Sibu Tengah, Sibu Kukus (atau Cocos) dan Sibu Hujung. Untuk ke
::: sini, Jeti Tanjung Leman, Kota Tinggi merupakan jeti yang paling hampir. Dari jeti ini, kita dah
::: boleh nampak Pulau Sibu dan Pulau Tinggi jika cuaca baik. KFC pun ada di jeti ini. Di Sibu Besar,
::: aku menginap di chalet Sibu Beradik yang juga pernah dikunjungi dan diinap oleh DYMM Sultan
::: Johor sekarang. Pada ketika itu Baginda mengembara pulau ke pulau sempena Kembara Mahkota.
::: Chalet no.1 adalah pilihan Baginda. ;) Chalet ini kecil, ada 6 buah sahaja tetapi jangan risau,
::: Kampung Duku Pulau Sibu ada kedai runcit dan kedai makan terletak bersebelahan dengan chalet
::: Sibu Beradik.

Sunset on the west
~ Enjoy the sunset while kayaking..
Kayak-king and kong!

::: Di Sibu Beradik, ada pakej untuk kayak dan snorkelling. So memang setiap kali ke sana, aku akan
::: berkayak dari Sibu Beradik hinggalah ke Twin Beach Resort (antara resort yang comel dan cantik
::: serta mempunyai 2 pantai di kiri dan kanan resort). Taklah jauh kalau jalan kaki, 10 minit dah
::: sampai. Pulau Sibu pun kecil ajer jadi berkayak mengelilingi pulau bukanlah mustahil. Tapi perlu
::: diingat laut timurnya lebih berombak kuat berbanding sebelah barat seperti di Sibu Beradik yang
::: agak tenang sepanjang masa. Resort-resort lain di Pulau Sibu seperti SibCoconut Village,
::: Junansa Villa, Rimba Island, Sea Gypsy Village (terdapat coral reef cantik), Cabanas,
::: Kambau Bay (aku pernah menginap di sini long time ago, nice price!) dan Sibu IslanResort
::: (satu-satunya resort di Sibu Tengah, quite exclusive actually). Untuk maklumat penginapan di
::: Pulau Sibu bolehlah layari website ini: myoutdoor.com/sibu/

Coral reef @ Cocos Island, Sibu
~ Snorkelling is fun! :p
Posing while snorkelling

::: Tak lengkaplah kalau ke pulau tapi tak snorkelling (ye ker? Langkawi tuu?) [hehe]. Jika cuaca
::: baik, kita bolehlah lawati Sibu Kukus / Cocos. Coralnya memang cantik walaupun taklah secantik
::: Pulau Tioman yang berwarna-warni tetapi masih lagi terpelihara. Selain coral reef yang amat
::: cantik, Cocos juga mempunyai keunikannya yang tersendiri iaitu pantainya yang senantiasa
::: berubah mengikut arus laut. Sekejap ke kanan, sekejap ke kiri, tengah, sisi [huhu] susah nak cakap
::: timbunan pasir pantainya sangatlah banyak! Kadang-kadang ada sebahagian coral reef tertimbus
::: dengan fenomena pasir bergerak ini. Tapi nature, kan.. Ada tempat pantainya landai, ada pula yang
::: curam gilerr menjunam terus ke dasar yang berbatu karang. Ikan-ikan kecil mendominasi di
::: pergigian air, yang berwarna dan berbelang di tengah-tengah dan ada yang 'nakal' sampai gigit jari
::: tatkala kita memberi roti sebagai makanan. Masa ternampak ikan besar, kepala otak dah fikir
::: bukan-bukan [hehe] sebab tulah tak berani nak snorkelling ke tengah laut..

~ Best snorkelling @ Pulau Sibu! ...and thank you Olympus!

6 comments:

  1. bestnyeeee nak kesanelaa...
    haih sy mmg perlu cutilaaa

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum,

    Lama saya tak masuk ke blog ni. nampaknya bro sendiripun dah lama tak apdet. anyway saya akhirnya dah pindah ke blogspot and I can be reach at lensahatikenitra.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Salam hormat tuan :)

    Lama tak bertegur sapa... hehehe...

    Tak mancing ke kat pulau sibu?

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. ::: dah apdet dah bro mizhar :P hehehe..

      Delete

Although every comment is appreciated, due to time limitations I might not be able to respond to everyone. All spam comments will be deleted. Terima kasih!